Retrospektiva 2017 godina

JANUAR

21 januara održana je redovna godišnja skupština članova udruženja građana „VeloArt“ Sombor.. Uspešno napravljen i jednoglasno prihvaćen plan i program koji će udruženje gledati da realizuje u toku godine. Primarni ciljevi: – Nastavak humanitarnog rada. – Edukacija omladine. – Organizovanje cikloputovanja i promocija rekreativnog biciklizma. – Nastavak saradnje i ostvarivanje novih konktakata sa udruženjima sličnog interesovanja. – Izrada mulitimedijalnog materijala. – I još mnogo toga dogovorenog što trenutno ostaje među članovima udruženja. Da odmah ne otkrivamo sve. 🙂

FEBRUAR

Februar je već tradiocionalno mesec prvih vožnji u novoj godini I novoj sezoni. Lepo vreme je poslužilo, pa je bilo I više vožnji I druženja. Kad se zaputiš u vožnju biciklom, nikad ne znaš na šta sve možeš da naidješ, I zato je uvek poželjno imati uza sebe bar mobilni telefon, jer ponekad jedino fotografija može opisati neke stvari

VeloArt open season 2017 04.02.2017. Tradicionalno otvaranje sezone Sombor – Monoštor – Bezdan – Baračka

Krademo sunčane dane -kroz dim i vatru do sunca-

MART

MART mesec, je nastavio u istom ritmu kao I februar, vožnje po okolini Sombora, spremanje I probe novih prevoznih sredstava, sve u svemu dinamičan početak proleća.

Gornje Podunavlje 2017. – Part I

25. март 2017. Uživanje u prelijepom danu i djeliću onog što nam priroda daruje..

U martu mesecu, članovi VeloArta tj porodica Muhi je u svom domu ugostila bračni par sa dvoje dece iz Španije. Već 6 meseci su putovali na svoja dva trajka sa prikolicama. Zaista nesvakidašnja porodica.

APRIL

April meseca nam nekako uvek donese najviše dogadjanja I to takvih da moramo da se pohvalimo sa time. Tako je bilo I ove godine. Početak aprila meseca je doneo jedan nesvakidašnji dvoboj tj duel, prijateljskih udruženja, VeloArta I Kotrljanera. U tom Somboru, svega na volju 🙂 (a i u Bezdanu) Medjunarodno kuvarsko/kuharsko takmičenje/natjecanje! Mesto dešavanja: Kamp Bezdan, Učesnici: Članovi U.G. “VeloArt Sombor” i URB “Kotrljaneri” Osijek U prelepom ambijentu Kampa Bezdan, u nedelju, 02. travnatog aprila, odigrala se jedinstvena medjunarodna manifestacija kojoj je prisustvovalo oko 30ak rekreativnih biciklista iz udruženja gradjana “VeloArt” Sombor i udruge za rekreativni biciklizam “Kotrljaneri” iz Osijeka. Naime, kašike/žlice su ukrstili vrsni majstori svog zanata, a cilj je bio da članovi “VeloArt”-a kuhaju grah a “Kotrljaneri” da kuvaju pasulj. Pre samog zagrevanja svi su se počastili sa kiflicama i domaćim hlebom sa Podravkinim ajvarom, ali se ipak sa nestrpljenjem čekao trenutak da se kotlići skinu sa vatre. Ko je bio bolji, teško je bilo utvrditi pošto su veliki majstori kuhinje zaboravili da ostave uzorke, a komisija setila da je trebala da odluči ko je bolji kuvar/kuhar, tek nakon što su kotlići ostali prazni, dok su ispijali Ožujsko i Jelen pivo. Nakon toga su se svi u slast počastili i zasladili sa “Kolindinim čokoladicama” i za divno čudo, svi su “preživeli” taj slatki desert, začinjen sa velikom količinom zezanja i smeha. JOvo je samo još jedan od dokaza da za prave i istinske zaljubljenike rekreativnog biciklizma i druženja, granice ne postoje, te da će se ovakva manifestacija uskoro održati i na teritoriji Evropske unije, a UG “VeloArt” se pokazalo, kao dobar domaćin i po rečima svojih “suparnika” spremno hita ka Evropi
Dok su neki imali neodložnih obaveza, neki se još nisu probudili iz zimskog sna, tek dva člana UG “VeloArt” Sombor je “osetilo glad za druženjem” i zaputilo se na “IV Kotrljanerski doručak”, susret biciklista koji organizuje prijateljska URB “Kotrljaneri” iz Osijeka. Jutarnjih 2 stepena iznad nule nisu ih sprečila da se, uprkos vetru, zapute ka Bilju i Kopačkom ritu, a dodatnu snagu im je davala najnovija hit pesma ” Sneg jee u apriluuu” koju su usput pevušili. Tek, uspeli su da na vreme stignu, na mesto polaska biciklista, provedu zaista lepe trenutke sa svojim prijateljima, počaste se Slavonskim doručkom, i srećni i zadovoljni predju skromnih 145 km i vrate se kući. Nažalost, u povratku, zakasnili su na start biciklističke trke hronometra, koja je startovala iz Bačkog Monoštora, ali su ipak, u Bezdanu, uspeli da daju aplauz podrške prvotimki BK “Sombor”, koja je upravo prolazila jednu etapu svoje trke. Ne bi bilo u redu, kada ne bismo spomenuli i našeg sugradjanina Franju, koji uspeva da stigne na skoro sve biciklističke manifestacije i susrete, što u bližem, što u daljem okruženju (neke smo fotke, pozajmili od njega)
Dana 27.04.2017.godine, članovi udruženja građana “VeloArt”, u saradnji sa “Meksiko – Prodavnica i servis za bicikle” ,održali su edukativni čas na temu “Bicikl”, sa dva odeljenja četvrtih razreda O.Š. “Bratstvo-Jedinstvo” Sombor. Zahvaljujući predusretljivosti učiteljica Gordane Vezmar i Valerije Nikolić, imali smo priliku da naše male sugrađane upoznamo sa opštim pojmovima o biciklu, istorijatu nastanka bicikla, njegovom dolasku u Srbiju i Sombor, kao i sa vrstama i glavnim delovima bicikla. Mališani su pažljivo pratili predavanje i na kraju pokazali zavidno znanje, što je rezultiralo sa skromnim poklončićima za najbolje! Kroz ovakve akcije, U.G. “VeloArt” nastoji da našim mladim sugradjanima, pored upoznavanja sa opštim pojmovima i glavnim delovima bicikla, na neki način, pokuša podići svest o ekološkim, ekonomskim i zdravstvenim aspektima vožnje bicikla, kao i da ukaže na važnost bezbednosti biciklista u saobraćaju.
Aleksandar Coa Radev (aktivni član našeg udruženja) je uspešno završio 25-ti Fruškogorski MTB maraton, održan 30.04.2017 godine u organizaciji MBK Fanatic – Novi Sad i Biciklističog saveza Srbije (BSS). Koliko je staza zahtevna govori i činjenica da uz visinsku razliku od 878 metara i strme uspone, Coa je nakon završene trke skinuo sa garderobe i bicikla oko 4kg blata. Prvi Fruškogorski MTB maraton održan je 1992 godine. Začeli su ga pioniri Zvonko Turinski, Toma Subotić, Aleksandar Miškov, Zlatko Tot, Zoran Matić, Goran Galić, Zoran Bukvički i Ivan Francuz, vozeći ga u toku pešakog maratona. Zahvaljujući njima je nastala ideja o stvaranju tradicionalnog Fruškogorskog MTB maratona, prvog brdsko-biciklističkog maratona na ovim prostorima. 1993. godine maraton je organizovao klub Fanatic iz Novog Sada i ostao je njegovoj organizaciji do danas. Od tada se održava svake godine u aprilu/maju za vikend oko Đurđevdana na Fruškoj gori. Nadamo se da će učestvovanje na Fruškogorskom MTB maratonu preći u tradiciju, i da će dogodine učestvovati još više naših članova.

MAJ

Maj mesec je vec tradicionalno mesec u kom se vozi  međunarodna vožnja biciklima kroz tri države Sr-Hu-Cro , 28 majski dan je protekao u izuzetno lepom druženju i šarenolikosti biciklističkih dresova VeloArta, Kotrljanera i njihovih prijatelja, na već tradicionalnoj turi “Biciklom kroz tri države”, potpomognutoj ovog puta sa Hell-om. Preko 40 rekreativaca iz Sombora, Bača, Kule, Šida, Osijeka, Miholjca, Čepina se skoro ceo družilo na turi od Baračke, Bačkog brega, Mohača, Udvara, Belog Manastira. Druženje je započeto u Ekološkoj učionici Baračka, gde su se susreli prijatelji iz Sombora i Osijeka, da bi se potom, nakon domaćeg posluženja, krenulo put Madjarske i Hrvatske. Dolaskom u Hrvatsku, već pomalo i izmorenim ljubiteljima rekreativne vožnje biciklom, u Belom Manastiru je upriličen ručak i svi su imali prilike obići Etnološki centar baranjske baštine. Potom su se putevi prijatelja razdvojili i svako se krenuo na svoju stranu, do nekog sledećeg druženja, nadamo se ubrzo.
Iz ugla kamere Roberta Muhija
Iz ugla kamere našeg prijatelja Dragana Stojkovića

Prijem Ivana Mladenovića u udruženje

Na vožnji kroz tri države, ug VeloArt je dobilo još jednog člana koji će naše udruženje lansirati visoko na mapi rekreativnih biciklista. Naime Na jučerašnjoj, već tradicionalnoj biciklističoj vožnji „Biciklom kroz Tri države“ (SRB-HUN-CRO) koju je vozilo 40ak rekreativaca, iz redova udruženja gradjana VeloArt Sombor, udruge za rekreativni biciklizam Kotrljaneri iz Osijeka i njihovih prijatelja, VeloArt je dobio jedno veliko pojačanje, i povećao broj istinskih zaljubljenika u rekreativni biciklizam, cikloputnika i avanturista u svojim redovima. Pored Lepenskog vira, planine Tare, Herceg Novog, Soluna, sledeća destinacija, ujedno i najduža, gde će stići boje VeloArta, biće Moskva. Naime, jedno slučajno poznanstvo preko fejsbuka, preraslo je u istinsko prijateljstvo i želju Ivana Mladenovića iz Šida, da na svoj do sada, najduži put, krene kao član udruženja građana VeloArt iz Sombora, i da se zastava sa bojama VeloArta i grb grada Sombora, zavijore u Moskvi. Rodom iz Srpskog Miletića, bivši rukometaš, na svoje ciklo avanture krenuo je sasvim slučajno, pre četiri godine, povećavajući vremenom predjenu kilometražu. Na dva točka stizao je do Kraljeva, Prištine, Skoplja, Tirane, Budve, manastira Ostrog, Dubrovnika, Sarajeva, a u nedelju 04. juna kreće na svoju zaista najveću avanturu, na put od 2.500 km, koji planira da predje za nekih 18-20 dana i koji vodi preko Madjarske, Slovačke, Poljske, Belorusije do Moskve. Po staroj narodnoj, koja kaže da se slični prepoznaju, zaljubljenost u rekreativni biciklizam, čisto srce i iskrene namere, poklopile su se u ovom slučaju, i još jednom pokazale da su članovi VeloArta na jednom zaista pravom putu u pogledu promocije vožnje biciklom, cikloturizma, ekologije, umetnosti i kulture. Očekujemo da će Ivan u nedelju, 04. juna oko 11.00 časova biti u Somboru, pa će to biti idealna prilika da ga pozdravimo i poželimo mu srećan put, uvereni da će dostojno reprezentovati Srbiju, Šid, rodni Miletić, a sigurni smo i Sombor i VeloArt.

JUN

04 juna, VeloArt je  ispratio Ivana put Moskve Članovi somborskog Udruženja građana “VeloArt” ispratili su svog novog člana Ivana Mladenovića na avanturu života, na put biciklom od 2.500 km za Moskvu. Skromno i bez puno pompe, uostalom kakav je i Ivan sam, somborski rekreativci dočekali su Ivana nadomak grada da bi potom došli do zgrade Županije gde su napravili zajedničke fotografije. Ivanova želja da na daleki put, između ostalog, nosi logo “VeloArta” i na njemu grb Sombora, nije ostavila ravnodušnim ni čelnike Sportskog saveza grada Sombora, koji su prepoznali da i ovakav vid bavljena sportom, rekreativni, doprinosi afirmaciji sporta uopšte a i nosi pozitivnu sliku o našem gradu, te im se ovim putem Udruženje zahvaljuje na pomoći da Ivan otputuje za Moskvu sa što manje briga. “Meksiko”- Prodavnica i servis za bicikle, takodje je poklonima darivala Ivana za što sigurnije putovanje. Nakon uručivanja poklona, cela ekipa se okrepila u caffe “Des Arts” čiji vlasnik prepoznaje poduhvate ovakve i slične vrste i trudi se koliko može da ih podrži. Posle pauze, članovi “VeloArta” su krenuli sa Ivanom iz Sombora i uz priču i druženje, dopratili ga nadomak Subotice, do Bajmoka, nakon čega je Ivan sam nastavio svoje putovanje. Uz želje Ivanu za srećan put, vetar u ledja i da se zdravo vrati, najavljujemo početkom sledećeg meseca i nove ciklo avanture članova VeloArta, ali o tom potom…

Članak Soinfo.org

Članak na Novi Radio Sombor

Divan osećaj predstavlja slučajan susret sa našim starim drugarima Maricom I njenom porodicom, koji ti ispuni srce radošću, jer ono što radiš vredi i traje… Neprocenjivo! Na zajedničkoj vožnji ulicama Sombora

10 jun je doneo još jednu finu turu, ovoga puta do Baje I lepih 150 km

Svaki susret članova VeloArt-a i Kotrljanera je priča za sebe Tako je bilo i 24 juna, na zajedničkom učešću na biciklijadi “Ciklo Bač 3” u Baču.

ODRŽAN JOŠ JEDAN USPEŠAN DOGAĐAJ – CIKLOBAČ 3

Turistička organizacija opštine Bač u subotu 24.juna, održala je još jedan uspešan događaj –CIKLOBAČ 3. Ruta je obuhvatala najatraktivnije lokacije opštine Bač, a start biciklističke rute bio je na bačkoj tvrđavi. Vožnja se nastavljala podgrađem kroz gradsku kapiju „Šiljak“ preko pešačkog mosta ulicama Bača, Malog Bača i Vajske do jezera Provala, a to je ujedno bio i cilj za jedan deo učesnika. Sve prisutne je pozdravio predsednik opštine g-din Dragan Stašević koji je takođe učestvovao u rekreativnoj vožnji, podržao organizaciju ovog događaja, ali i istakao značaj ovakve manifestacije za promociju opštine i razvoj ciklo turizma. Ovom prilikom najavili smo i početak kupališne sezone na jezeru Provala. Svim učesnicima su podeljene zahvalnice, a gostima pokloni. Kako bi smo podstakli takmičarski duh kao i učesnike svih starosnih dobi dodelili smo i pehare za biciklistu koji je bio prvi na cilju, zatim najmlađeg i najstarijeg učesnika. Nakon kraćeg odmora i osveženja na terasi restorana „Bački dvor“ biciklistička vožnja nastavljena je kroz naseljena mesta Bođani i Plavna nasipom do obale Dunava u Bačkom Novom Selu. Nakon odmora i osveženja u hotelu „Bela vrba“ biciklisti su prešli i poslednju deonicu puta i uspešno stigli do tvrđave u Baču. .JUkupnu dužinu rute od 50 km, prešlo je 35 učesnika, koje je na bačkoj tvrđavi čekala ledena poslastica .JGoste smo ispratili sa osmehom na licu uz sve pohvale, obostrano zadovoljstvo i obećanje da se sledeći put vidimo u još većem broju Na ovogodišnjem CikloBaču učestvovalo je preko 60 učesnika iz Bača, Bačkog Novog Sela, Bačke Palanke, Novog Sada, Sombora, Osijeka, Ljubljane, Futoga, Srpskog Miletića, Karavukova, Vrbasa, Savinog Sela, Zmajeva, Tovariševa, Čelareva…

25 jun Ivan stigao do Moskve

Samo jaka vera u sebe i nista vise. Pozdrav iz Moskve Da li šta treba dodati na ove reči našeg novog člana, koga smo 04. juna ispratili iz Sombora na put dug preko 2.500 km, do Rusije, do Moskve. Ivanovo nestrpljenje, da konačno jače okrene pedale ka cilju koji je zacrtao još prošle godine, dok smo zajedno išli ka Subotici, graničilo se sa dečijim, kad željno isčekuje nešto. Mislim da ni njegovo oduševljenje nije bilo ništa manje kada je konačno 24. juna stigao do table na kojoj piše МОСКВА 🙂 17 dana aktivne vožnje, predjenih 2.800 km kroz 6 država, humanitarna priča koju je tokom vožnje pronosio, ispunjena želja da se grb VeloArta i Sombora zavijori u Moskvi. Na prvom mestu dobar čovek, dečije duše, veliki sportista, bivši rukometaš a sada veliki biciklista, Ivan Mladenović! Članak SoInfo.org Članak Novi Radio Sombor

JUL 2017

Biciklom od Soluna do Sombora Nije bitno da li je Bezdan u pitanju, Apatin, ili pak Moskva, bitno je da pedale članova VeloArt-a ne miruju. Dolaskom leta, more vuče, pa su se sada malo zakotrljale po Grčkoj i krenule da je obilaze. Ali ipak, Sombor je Sombor, pa će nakon grčkog peska, lagano krenuti kući..