RETROSPEKTIVA

2016

JANUAR

4 dan, pa već vožnja po zavejanim poljima između Sombora i Bačkog Monoštora

Malo smo se, u nedostatku vožnji, bavili i istorijskim istraživanjem, pa je tako nastao i lep članak u vezi sa istorijom biciklizma i njegovim počecima i razvoju u Somboru gradu.
Da smo bili vredni mimo vožnji svedoči i završen dizajn dresa za naše malo udruženje.

FEBRUAR

Februar nam je doneo i zvanično najavu biciklističke trke Trofej Sombora, gde su naši članovi pozvani da i ove godine budu aktivni učesnici u organizaciji trke.

27. februara je i održana redovna godišnja skupština na kojoj je između ostalog utvrđen i plan aktivnosti udruženja za 2016 godinu.
28. Februara je odrađena i prva coffee time tura do Bezdana u 2016 godini uprkos vetru.

Projekat izrade namenskog bicikla za Maricu Rajak se polako zahuktava što će se i nastaviti tokom meseca marta.

MART

Mart  mesec kao mesec varljivog proleća donosi ili malo lepših a i kišovitih dana, ali ni kiša nije sprečila članove VeloArta da dana 15 tog predstave svoj grad i svoju zemlju i prisustvuju poseti princa Čarlsa eko kampu Zelena Greda u R. Hrvatskoj, a sve to na poziv Udruge Zeleni Osijek.

Stigli su i dugo očekivani dresovi, po kojima će se članovi VeloArta prepoznavati na ulicama Sombora.
Projekat izrade namenskog bicikla za Maricu Rajak se radi punom parom.

Sunčani dani se iskoriste za uživanje u prolećnom vremenu, pogledu, mirisima.

APRIL

Hmmm. april 2016 godine će se pokazati kao jedan od najbitnijih meseci za u.g. VeloArt Sombor. No, da ne bi nešto preskočili idemo redom:

Početak aprila doneo je dugo očekivane vožnje, što samih članova, to i vožnji sa podmladkom VeloArta:

Izvršena je i proba namenskog bicikla. Osmeh Marice Rajak, prilikom same vožnje, nam je rekao da smo napravili dobro delo.

 

Sitnice se otklanjaju, sve je spremno za veliki dan 17. April. Dan koji će uz već pomenutu trku u organizaciji BK Sombora , i VeloArt postaviti na mapu udruženja koja svojim delima predstavljaju ono čega u današnjem vremenu ima sve manje i manje.

Druga velika stvar koje je udruženje napravilo je da smo krunisali naše druženje sa dragim prijateljima iz Osijeka udruga za rekreativni biciklizam Kotrljaneri potpisivanjem sporazuma o prekograničnoj saradnji i prijateljstvu.

Nećemo sada puno pričati i pisati. Neka komentari drugih i fotografije govore umesto nas.

Somborci vole da voze ali i da poklanjaju

СОМБОР: Житељи најзеленијег града у овом делу Европе и њихови гости су протекла два дана имали сигурно један од најзанимљивих викенда.
Наиме, док је сунчано суботње преподне обележио прави самит љубитеља старовременских возила, у недељу су Сомборци, пасионирани бициклисти, имали прилику да посматрају уличне трке бициклиста из четири земље.

И сусрет љубитеља олдтајмера имао је међународну димензију. Одржан је већ 12. пут у организацији „Дез артс олдтајмер клуба“, који је помоћ за манифестацију којој по правилу присуствује и до неколико хиљада Сомбораца и знатежељника из околине, имао и у овдашној локалној самоуправи и Туристичкој организацији. Главна градска Улица Краља Петра Првог је била закрчена раритетним примерцима „опела”, „ситроена”, „пежоа”, „мерцедеса”, али било је и оних возила која су до пре неколико деценија била „чудо технике“ или национални аутомобили као што је то легендарни „фића“. Возила каква се више не могу видети на нашим друмовима била су најбоља позивница за радозналце који су и дословно закрчили централну градску пешачку зону.

Овогодишње окупљање љубитеља старовременских возила имало је и образовну мисију, пошто је у сарадњи са скупштинском Комисијом за безбедност у саобраћају и Удружењем грађана „Бицикларник“ одржано и мало такмичење у полигонској вожњи бицкла и познавању саобраћајних правила. Била је то и најава за други дан викенда када су се на улицама Сомбора, другу годину за редом, возиле бициклистичке трке за „Трофеј Сомбора“. Ове године је свих пет атрактивних трка било бодовано за „Трофеј Србије“, па не чуди што се у Сомбор слило 195 такмичара из 30-так клубова из Србије, Босне и Херцеговине, Мађарске и Хрватске.

Трке су се одржавале до касних послеподневних сати и мада је за учеснике важан био и такмичарски моменат неподељено је мишљење да је ово окупљање љубитеља бициклизма протекло у знаку хуманитарне акције бициклиста рекреативаца окупљених у УГ „Велоарт“. Они су искористили прилику да пред колегама уруче и поклон, специјални трицкл, својој суграђанки Марици Рајак, која је, мада оболела од мултиплекс склерозе, у жељи да се оствари као мајка у трудноћи прекинула терапију, чиме је нарушила своје лично здравље. Хероју мајци и њеној породици су хумани чланови „Велоарта“, уз помоћ „Металне индустрије Рејц“, пројектовали и произвели трицикл захваљујући којем ће и она моћи да ужива у вожњи сомборским сеновитим улицама заједно са својим сином Алексом и супругом Гораном, као „погонском снагом“ специјано дизајнираног трицикла.

– Један од циљева нашег удружења је и хуманитарни рад, а највеће задовољство ће нам бити да и наша суграђанка, баш као и многи Сомборци, може да ужива у вожњи бицикла – рекао је Милоје Томић, који је са својим колегама из „Велоарта“ предао ово јединствено возило на употребу породици Рајак. Према његовим речима комбиновали су постојећа светска решења, али у суштини је нацрт њихов, тако да је ово сигурно јединствено возило у ширем окружењу, а поред пријатеља и спонзора самог удружења, помоћ у реализацији ове хумане идеје пружио је и сам Град Сомбор, па је предаји поклона присуствовао и Владислав Живановић, заменик градоначелника Сомбора.

М. Миљеновић

Sporazum o saradnji

Osječki Kotrljaneri u Somboru potpisali Sporazum o prekograničnoj suradnji

Udruga za rekreativni biciklizam ‘Kotrljaneri’ proteklog je vikenda posjetila Sombor i tamošnju Udrugu građana VeloArt. Jedan od razloga ovog prijateljskog posjeta bilo je i potpisivanje Sporazuma o prekograničnoj suradnji. Sporazum su u Gradskoj vijećnici potpisali predsjednici udruga, Milan Obradović i Darko Marschhauser, razmjenjeni su prigodni pokloni, a sve nazočne pozdravio je dogradonačelnik Sombora Vladislav Živanović. Riječ je suradnji koju povezuje zajednička ljubav prema biciklizmu, u ulozi daljnjeg njegovanja prijateljstva i partnerstva Osijeka i Sombora.

Potpisivanju prekogranične suradnje prethodila je četvrta po redu međunarodna gradska biciklistička utrka „Trofej Sombora“ organizaciji Udruge građana VeloArt iz Sombora. Utrka je bila humanitarnog karaktera te je Marici Rajak dodijeljen namjenskog bicikla odnosno spoj invalidskih kolica i bicikla koji joj omogućuje nesmetanu mobilnost. U humanitarnom dijelu projekta sudjelovalo je i osamnaest biciklista iz Udruge za rekreativni biciklizam Kotrljaneri.

Prijateljstvo između UG VeloArt iz Sombora I URB Kotrljaneri iz Osijeka započelo je prije godinu dana. Ovim posjetom prijateljstvo se zasigurno produbilo, a Kotrljaneri su između ostalog upoznali i brojne turističke znamenitosti Sombora. „Ovaj posjet je bio posebno zanimljiv i značajan. Zahvaljujemo domaćinima na gostoprimstvu, a priliku smo iskoristili i za dogovore oko slijedećih zajedničkih projekata i vožnji.“ rekao je predsjednik URB Kotrljaneri, Darko Marschhauser i dodao kako su ih pozvali na humanitarnu vožnju biciklima ‘Biciklima za Bubamaru’ koja će se voziti 15. svibnja od Osijeka do Vinkovaca.

Udruga za rekreativni biciklizam Kotrljaneri broji 23 aktivna člana, a promiče druženje i biciklizma kao zdrav način života i rekreacije.

Tekst i foto: Jelena Blašković

MAJ 2016

Nakon uspešno sprovedene humanitarne akcije, tokom koje su Marici Rajak uručili namenski bicikl, rekreativni biciklisti Sombora iz U.G.VeloArt su nastavili svoj humanitarni rad.
Oni su u nedelju 15.05. zajedno sa 100-tinjak biciklista iz raznih delova Hrvatske, Mađarske, Srbije i BiH, vozili humanitarnu biciklijadu “Biciklima za Bubamaru” od Osijeka do Vinkovaca i nazad
Organizator humanitarne akcije tokom koje je uručeno 19 bicikala osobama sa posebnim potrebama je Udruga za rekreativni biciklizam „Kotrljaneri“ iz Osijeka, sa kojima je VeloArt potpisao Memorandum o prekograničnoj saradnji.
Sredstva za nabavku bicikala su prikupljena od kotizacija i donacijama sponzora.

Članak na SoInfo.org
http://www.soinfo.org/vesti/vest/16668/1/VeloArt-na-humanitarnoj-biciklijadi/

I iz niskog ugla našeg dragog kolege Dragana
Druga po redu međunarodna vožnja biciklima kroz tri države Sr-Hu-Cro , nakojoj su učestvovali članovi VeloArta, održana je 29. Maja.
Prošle godine 12, a ove godine 45 biciklista iz Sombora, Kule, Bača, Osijeka, vozilo je sada već čini se tradicionalnu vožnju od vikend naselja Baračka, pa preko Bačkog Brega, gde se prešlo u R. Madjarsku I vozilo dalje do Mohača. U Mohaču je pravljena kratka pauza za osveženje nakon čega se krenulo ka R. Hrvatskoj.  Usledio je kraći put od petnaestak kilometara do Udvara i graničnog prelaza, na kome su biciklisti, koji nisu stanovnici EU, čekali strpljivo nekih sat vremena da se zavrsi primopredaja smene.kako bi mogli ući u R. Hrvatsku.

Nakon ulaska u Hrvatsku biciklisti su se razdvojili, jedni prema Osijeku, a drugi preko Topolja, Draža i Bezdana prema Somboru.

Ni veoma visoka temperatura, i do 37 ℃ na samom, putu, ni čekanje na granici nisu pomutili pozitivno  raspoloženje biciklista, uz predjenih lepih 150 km.

http://www.radio-baranja.hr/zanimljivosti/45-zanimljivosti/10736-odvozili-150-km-kroz-tri-drzave.html

http://sib.rtl.hr/vijesti/ostalo-vijesti/18334-propedalirali-150km-kroz-tri-drzave-.html

JUN 2016
Biciklom od Panonskog do Jadranskog mora.

Kao i sa “običnom” vožnjom do Bezdana, bez puno pompe i fanfara, VeloArt družina nastavlja sa brisanjem granica.

Dana 10.06.2016. trojica biciklista kreću u avanturu dugu 800 km

Biciklom od Panonskog do Jadranskog mora. Cilj je more i Herceg Novi. Putovanje je cilj.
A put vodi kroz Panoniju na ćevape u Bijeljini pa na lepotu Loznice, te uz Drinu preko planine Tara do Mećavnika i Višegrada. Kanjonom Lima na Hercegovačka Goleša i preko Pljevalja do Đurđevića Tare. Put se potom uspinje na Žabljak pa nastavlja za  Šavnik da se vidi Nevidijo kanjon, Nikšić i Lovćen gde Njegoš spava. Pa niz planinu na 0 metara nadmorske visine u Grad od Skalina.

26.06.2016. gdoine, na poziv naših prijatelja iz Bača, ekipa VeloArta je po veoma vrućem danu uspela da uspešno pređe nekih 140 km, da “obuče crveno-beli” dres darovan od sunca, da padne i ustane i nastavi dalje, da se okupa u jezeru, da obiđe velelepnu tvrdjavu Bač, da proba više vrsta vode različitih mirisa i ukusa sa raznoraznih česmi i bunara i na kraju da za koji minut utekne od kiše.

Sve u svemu jako lep dan ispunjen druženjem..I zato bajs i zato VeloArt

JUL 2016

Leto kao leto, vrući dani, svi bi da se rashlade. E sad, neko to čini kupanjem, odmaranjem u debelom hladu, a neko vožnjom bicikla J

Tako je I jedan od članova VeloArta, 25.07. odlučio da se rashladi vožnjom od Sombora do Novog Sada, usput prešavši skromnih 200 injak kilometara.

A kad se od vožnje ogladni, onda najbolje prija dobar doručak, još kad te na doručak prijatelji pozovu, to je onda pravo uživanje

Dana 31.07. rekreativci VeloArt-a, sa prijateljima iz B. Monostora odazvali su se na poziv udruge “Kotrljaneri” iz Osijeka i prisustvovali “III Kotrljanerskom doručku”. U skopu dogadjaja, okupljanje biciklista iz Hrvatske, Srbije i BiH bilo je u Bilju a potom se vozilo kroz prirodni rezervat Kopački rit, posetio se dvorac Tikveš a sam doručak upriličen je u Lugu…

Poranilo se pre sunca u 04.30 h, nastavljena je prekogranična saradnja, sklopljena su nova poznanstva sa biciklistima cikloputnicima, odvozilo se 160 km, sve u svemu jako uspešan i lep dan.

Da li jeli hleb, kruh, hljeb ili kruv za bicikliste je najsladji ukus druženja i prijateljstva. I zato bajs i zato VeloArt ????

AVGUST 2016

Avgust, poput jula, letnji vreo mesec, idealan za godišnje odmore, letovanja a I za vožnje biciklom. Vozilo se sa komšijama, vozilo se sa prijateljima, vozilo se samo, sve u svemu avgust prošao u vožnjama po kolovozu J

Poslednji vikend avgusta bio je veoma aktivan. Neki članovi su odselili sa svojim ljubimcem za Novi Sad, jedan član se priprema za odlazak u inostranstvo. Neki su se provozali do prijatelja u Kulu, neki po Somborskoj okolini, a neko i na tradicionalnu kafu u Bezdan.
Tako i najavili aktivan septembar koji će ići od Sombora preko Novog Sada do Herceg Novog.

SEPTEMBAR 2016

Mesec septembar nam tradicionalno donosi jesen, a jesen sama po sebi hladnije dane, tako da i naše bicikliranje na časak stane.

Jesen nam je donela malo promena u članstvu,pa smo dobili nove članove a neki su nas I napustili,  poput ptica selica.

OKTOBAR 2016

Tradicionalno osvajanje Banovog brda u Baranji, popularno nazvanog “Garmish”. Po drugi put se odvijalo “antitakmičenje” u disciplinama najsporiji penjač/ica na biciklu te najbrži gurač/ica bicikla uz brdo uspona 24%. Pobednike su na vrhu čekale nagrade organizatora a svi su dobili preko potrebno osveženje.

Biciklijada je bila naravno, humanitarnog karaktera, te se posle osvajanja “Garmisha” zabava nastavila u vinariji “Svijetli dvori” u Karancu, gdje su organizatori dvema devojčicama iz socijalno ugroženih porodica, poklonili dva brdska bicikla.

Druženja je bil ona pretek, sklopila su se I nova poznanstva, koja će u nastavku oktobra u Sombor dovesti, zaista jednog nesvakidašnjeg gosta

20.10.2016.godine

„Ja sam jednoga dana
Slučajno našao put
Ispod svih tih zastava
Što vijore…“

Šal od svile – Haustor

Gostovanje Hrvoja Jurića, koji je u Gradskoj biblioteci „Karlo Bijelicki“, po prvi put somborskoj publici predstavio svoju knjigu „Cestom leda do kraja svijeta“, pokazao se kao pun pogodak u nizu aktivnosti koje sprovodi udruženje građana „VeloArt“ iz Sombora.
Sala dečjeg odeljenja biblioteke bila je ispunjena ljubiteljima vožnje biciklom i pisane reči, koji su sa zanimanjem pratili predavanje ovog mladog putopisca i bicikliste.
U skoro dva sata druženja sa Somborcima, moglo se čuti o svemu onom sa čime se Hrvoje susretao na svom, zaista hrabrom poduhvatu.

Put biciklom dug preko 2000 km od Osla do Nordkappa, najsevernije tačke Norveške a samim tim i Evrope, bio je ispunjen opasnostima, od ekstreminih temperatura, ledene kiše, susreta sa smrću od snežne oluje, koju je Hrvoje, po njegovim rečima uz dosta sreće preživeo.
Kako se pripremiti za tako zahtevan put, šta imati od garderobe, kako se ponašati u situacijama kada „Vam je već svega dosta“ samo su neki od saveta koje su somborski biciklisti i zaljubljenici u vožnju biciklom, mogli čuti.

Na kraju, udruženje gradjana VeloArt se zahvaljuje Hrvoju Juriću na zaista prelepoj promociji kao i svima onima koji su pomogli da se ova promocija održi u Somboru:
– Udruzi za rekreativni biciklizam “Kotrljaneri” Osijek
– Gradskoj biblioteci „Karlo Bijelicki“ Sombor
– Svim medijskim kućama i portalima, FB grupama i svim onima koji su vest o gostovanju Hrvoja Jurića u Somboru pokušali preneti do što šireg kruga ljudi
– Gradjanima Sombora, koji su uvelikom broju došli, i nadamo se uživali u promociji.

 

„ Probajte. Ne mora biti Nordkapp, ne mora biti bicikl. Niti putovanje, uopšte. Pokušajte se probuditi, trgnuti, krenuti. Prvih par puta i neka bude u pogrešnom smeru, ali onda će iskustvo odraditi svoje. Dogodiće se ono najbitnije, a to je da će se sve vaše želje iskristalizirati. Shvatiće te šta želite i šta je najbolje za vas. Ne mora biti Nordkapp, ne mora bicikl. Ne mora biti ni putovanje. Samo probajte. Jednoga dana, ćete biti zahvalni sami sebi.

„Cestom leda do kraja svijeta“ – Hrvoje Jurić

DECEMBAR 2016

Povodom svetskog dana osoba sa invaliditetom, 03.decembra, u.g. VeloArt je odlučilo da podeli nacrt i objašnjenje na koji način smo napravili namenski bicikl za našu sugrađanku Maricu Rajak. U pitanju je mehanizam koji spaja invalidska kolica i bicikl a koji ne kvari funkcionalnost samog bicikla i invalidskih kolica.

PDF file sa uputstvom se može preuzeti na ovom linku:
https://drive.google.com/open…