RETROSPEKTIVA 2015


VeloArt u nastajanju

Priču o VeloArtu bi možda najjednostavno mogli početi i pitanjem: „A gde ćemo na kafu?“, a potom i odgovorom  „A da odemo do Bezdana“ ! udaljenog 20km od našeg voljenog Ravangrada. ” A ako dokotrljamo do Bezdana mogli bi i do inostranstva” I tako na prvoj vožnji padoše i Bezdan i Batina u Hrvatskoj.

Bezdan će se kasnije ispostaviti kao jedno od omiljenih stanica na putu ciklo-putnika koje spaja ista ljubav prema rekreativnoj vožnji bicikla.
Pošto smo videli da je inostranstvo na dohvat kruga pedale počeli smo povećavati kako vožnje tako i kilometre. Više nije bilo pitanje gde ćemo na kafu, nego do kojeg mesta bi mogli da se provozamo, te su u narednim mesecima pali i Baja ( Madjarska), Subotica, Bačka Topola prvi put, krug 7 jezera i dvorac Baba Pusta, zimska vožnja po Gornjem Podunavlju, Čonopljansko jezero i ciklometar obrnu prvu hiljadarku.

MAJ 2015

Udruženje gradjana “VeloArt” Sombor

Naime, 04.maja 2015.godine, tačno u podne, u Somboru su se našla tri ciklo musketara, i za istim stolom ukrstili mačeve sa administracijom i birokratijom, u cilju formalnog osnivanja udruženja građana „VeloArt“ Sombor.

Bitka sa papirima je bila teška, možda i teža nego odvoziti 100 i kusur kilometara,  ali su na kraju usaglašena mišljenja, postavljeni ciljevi, potpisan statut i izabran je prvi među jednakima.

Da bi to sve bilo krajnje ozbiljno, morale su se odraditi i neke pravno – administrativne „regule“, pa je tako nakon osnivačke skupštine, 06.maja 2015. godine i zvanično u Agenciji za privredne registre Republike Srbije  registrovano UG „VeoArt“ Sombor.

Znači dobili smo pečat ?

Postavljeni ciljevi UG “VeloArt” su: promovisanje biciklizma, rekreativnog biciklizma, cikloturizma, turizma, ekologije, umetnosti i kulture.

Da bi se ti ciljevi mogli ostvariti članovi udruženja su se „svečano“ obavezali, pored neizostavne i obavezne, kad-god-mogu vožnje bicikla,  i  da:

  • promovišu biciklizam, rekreativni biciklizam i cikloturizam
  • promovišu ekološke vrednosti, očuvanje životne sredine i odgovorno ponašanje prema prirodi
  • povezuju se i pristupaju organizacijama slične orijentacije u zemlji i inostranstvu
  • rade na razvoju cikloturizma tj. na povezivanju turističkih kapaciteta sa rekreativnim biciklizmom
  • organizuje humanitarne akcije i druge aktivnosti humanog karaktera
  • pružaju pomoć svojim članovima u saobraćajnom, sportskom i tehničkom edukovanju
  • propagiraju bicikl kao ekološko prevozno sredstvo
  • aktivno rade na promociji umetnosti, kreativnosti, kulture i demokratije
  • daju svoj doprinos na unapređenju razvoja umetnosti i ujedinjavanju i spajanju mladih umetnika

Daklen, formalno je sve počelo u MAJU mesecu. Sa buđenjem proleća, i članovi “VeloArta” su se razbudili i počeli svoje cikloputovanje.

Prva od zvaničnih aktivnosti desila se u noći punog meseca 04/05. maja u šumama drevnog Bodroga. Te noći se odigrao “First Bodrog forest full moon witch hunt” – aktivnost koju će “VeloArtovci” u narednim mesecima sa zadovoljstvom upražnjavati i koja će postati tradicionalna.

Sledeći događaj je bio 17. maja 2015. godine i tu je otpočeo jednim slučajnim susretom, početak, pre svega prijateljske, saradnje sa udruženjima slične orijentacije iz republike Hrvatske!

Slučajan susret sa biciklistima  „s druge strane grane“, članovima rekreativne udruge „Kotrljaneri“ iz Osijeka, i razmena kontakata, prerasli su u poziv za učešće na humanitarnoj biciklijadi „Biciklom za Belišćanska Zvona”  u organizaciji “Kotrljanera”, tako da se sedam dana kasnije, 24.maja ekipa VeloArtovaca odazvala na poziv i krenula  u Osijek i svojim prisustvom, pokazala da za obične ljude, uz to rekreativne bicikliste, granice ne postoje!!

Nek slike govore više od reči:

JUN 2015

Pošto se Zemlja stalno okreće a vreme neumitno prolazi, došao je na red na mesec JUN i 02 dan, 2015. godine, noć punog meseca i vreme za:

Noćna vožnja 14 “jahača magle” po punom mesecu kroz šume Bodroga 02.juna 2015.godine.
Bliski susreti sa mističnom maglom, veprovima i ostalim životinjskim svetom. Mislim da kamera nije uhvatila ni 10 posto od onoga što je ljudsko oko moglo videti, te noći, ali u svakom slučaju pogledajte još jedan kratki film iz produkcije VeloArt I uživajte:
15. juna 2015. godine, u Apatinu smo se sreli sa ekipom “Kotrljanera”, uz pivo….upsss kafe pauzu  se ispričali, dogovorili zajedničku vožnju kroz tri države  (SR,HU,CRO)  i potom ih ispratili do Bogojeva.
U pauzama vožnji, video produkcija VeloArta nastavlja sa svojim radom i kao proizvod saradnje sa ostalim zaljubljenicima u biciklizam u gradu Somboru, nastao je još jedan video iz naše radionice, kao podrška i početak saradnje sa  “Gianni cycling project” u organizovanju ulične biciklističke trke “Nagrada Sombora” koja se nakon 13 godina pauze vratila u Sombor. Trka se održala 04.07.2015. godine, bodovana za Kup Srbije, a organizatori trke su bili Grad Sombor i Biciklistički klub Sombor

Nepuna dva meseca nakon što je zvanično počela ciklotura „VeloArt-a“, Kum I i Kum II su se zaputili na ciklo putovanje od 800 km Sombor – Tara. Kako je bilo na putovanju najbolje da pročitate iz ugla jednog od aktera, tog zaista hrabrog i odvažnog poduhvata:

JUL 2015

Mesec JUL se ispostavio kao veoma bogat sa dešavanjima u kojima je učestvovala VeloArt družina sa prijateljima.

Dana 02. Jula 2015. nastavila se već tradicionalna vožnja u noći punog meseca  i uprkos prašini I kojekakvim vampirima I krvopijama iz Bodroške šume, svi rideri su se bezbedno vratili kući u kasnim noćnim satima..

Jos se oporavljajući od „rana“ sa Full moon night ride III, noseći i dalje u ustima ukus prašine, ekipa VeloArta je dala veliko učešće u organizaciji Biciklističke trke “Nagrada Sombora” koja se boduje za Kup Srbije i koja je nakon više od 10 godina uspešno održana u samom centru Sombora, dana 04.07.2015.godine u organizaciji Grada Sombora i Biciklističkog kluba Sombor.
Da je učešće VeloArta, u organizaciji same trke, bilo veoma značajno potvrdjuje i prijateljski gest i zahvalnica od strane BK Sombor:
S obzirom na visoke temperature koje su vladale mesecom julom, vožnje VeloArt ciklonauta pretežno su se svodile do popularnih kupališta u okolini grada, uz nezaobilazne foto safarije ili kao predvečernje ispijanje kafe u Bezdanu, da bi se mesec jul završio u velikom stilu sa još jednom vožnjom u noći punog meseca, ovog puta „plavog“ ali i ujedno posetom Novim Sadu i prisustvu Novosadskoj kritičnoj masi, manifestaciji biciklista koja se održava svakog poslednjeg petka u mesecu
Ovakav poduhvat morao je pronaći mesta i u medijima, na portalu SOinfo:

http://www.soinfo.org/forumi/tema/11568/1/VeloArt-Dvanaest-i-po-sati-pedalanja/

AVGUST 2015

Mesec AVGUST  je mesec odmora i  „feragusta“, tako da smo iskoristili priliku da odmorimo, što su neki iskoristili da u Bezdanu kampuju zajedno sa našim prijateljima Kotrljanerima iz Osijeka.

Zbog obaveza većine ekipe, dva najupornija člana VeloArta su poslednjeg dana meseca avgusta nastavila tradiciju noćnih vožnji, i odvezla Full Moon Night Ride V ali ovoga puta kao: Full moon photo hunt. 70km through Apatin and Gornje Podunavlje

SEPTEMBAR 2015

I mesec SEPTEMBAR  je bio dinamican sa vožnjama i dešavanjima pa i nekim postavljenim rekordima, no krenimo redom:

12. septembar je bio rezervisan za upoznavanje nekih veoma zanimljivih mesta u bližoj okolini Sombora o čemu se više može pročitati na:
a i pogledati neke zaista prelepe  i neobične fotografije:

13. septembar odabrana ekipa VeloArta iskoristila je za vožnju “Tour de Capriolo” na dogadjaj u Bačkoj Topoli kojie je priredila fabrika ”Capriolo”. Potom je  vožnja  produžena do Subotice.

24 septembar je jedan naš član iskoristio za “soliranje” po Vojvodini, od skromnih 362 km, napravivši pri tom krug na relaciji Sombor-Subotica-B. Topola-Bečej-Zrenjanin-Novi Sad- B.Palanka-Odžaci  I na kraju završio svoje putešestvije u svom Somboru

Više o tome kazaće same fotografije našeg rekordera Kreje:

OKTOBAR 2015

OKTOBAR mesec je bio izuzetno sunčan I povoljan za vožnje tako da su se radni sastanci članova VeloArta održavali a gde drugde već u prirodi,

03. oktobra  kratki sastanak upravnog odbora Velo Arta:

Jesenji kolorit boja je teško dočarati rečima, tako da ćemo ostaviti da fotografije kažu svoje, sa izleta kroz Gornje Podunavlje, dok se u vazduhu osećao miris kiše, 10. Oktobra:
25. oktobra je je ekipa VeloArta na poziv prijatelja Kotrljanera iz Osijeka učestvovala u humanitarnoj akciji i “antitakmičenju” osvajanje Garmiša.
Više o tome pogledajte u još jednom vrhunski odrađenom videu iz VeloArt video produkcije:

Ovakav poduhvat su propratitli I naši dragi prijatelji iz So infa :

http://www.soinfo.org/forumi/tema/11761/1/VeloArt-Biciklisti-osvojili-Garmisch/

Jesenja foto tura članova VeloArta sa podmlatkom, završila se poslednjeg dana oktobra kada smo uspeli “uloviti” jako lepe fotke:

NOVEMBAR 2015

NOVEMBAR je doneo hladnije vreme, vožnje VeloArt družine su se proredile, ali  su se zato rodile neke nove, jako lepe ideje, koje će kasnije dati jedan pravi istinski pečat U.G. VeloArt  I u okviru sličnih udruženja, postaviti ga na mesto koje zaslužuje. Ali da ne preskačemo, idemo redom:

07. novembra najupornijim članovima VeloArta ni magla, ni hladno vreme nisu smetali da odvoze lepu kilometražu I naprave zaista prelepe fotke:

19. novembra smo javnosti obelodanili našu ideju, u vezi humanitarnog rada, gde smo planirali sledeće:Napraviti namenski bicikl za našu sugrađanku Maricu Rajak koja boluje od multipla skleroze kako bi joj olakšali obavljanje svakodnevnih aktivnosti i omogućili odlazak u prirodu i sva mesta u okolini Sombora dostupna biciklom. Samom objavom ideje javili su nam se i prvi sponzori i ljudi dobre volje, koji su hteli da pomognu. Krenuli smo u realizaciju.

DECEMBAR 2015

DECEMBAR 2015. godine protekao je u “kulturno-sportskim” aktivnostima gde su se članovi VeloArta u nemogućnosti vožnje bavili neko pisanjem, neko izradom idejnog rešenja dresova, neko stonim-tenisom.

Sve u svemu nastavilo se sa realizacijom projekta za Maricu, gde bi istakli I organizovanje  humanitarne žurke u organizaciji United Noisehttps://www.facebook.com/events/923827614375346/

I time je završena da kažemo uspešna godina u kojoj je nastalo U.G. VeloArt, gde su se konkretizovale neke početne ideje naših članova, postavili neki novi lični rekordi u pogledu probijanja granica u vožnji biciklom, nastale neke zaista prekrasne fotografije. Sve u svemu veoma uspešna godina ?