Krila za Andjela

 

Za osmeh je potreban samo trenutak,
a sećanje na njega nekada traje zauvek

Jednom prilikom, na pitanje šta znači biti human, usledio je odgovor: „Kad izmamite nekom osmeh na lice“. Na današnjem vremenu, sasvim dovoljno.

Pregršt trenutaka ispunjenih osmesima, uputila je članovima udruženja građana “VeloArt” Sombor, njihova sugrađanka M.B., kada su je proteklog vikenda, iznenadili za njen 12 rodjendan, jednim nesvakidašnjim poklonom.

Naime, jedan od ciljeva udruženja građana “VeloArt” je i humanitarni rad, tako da se početkom ove godine, rodila ideja o realizaciji još jednog projekta – izrada namenskog bicikla za osobu sa smetnjama u razvoju, tj. otežanim kretanjem.

Sticajem zaista nesvakidašnjih okolnosti, gde su se samo pozitivne stvari nadovezivale jedna na drugu, došli smo u kontakt sa mamom od maloletne M.B. i kroz priču saznali za njen problem u otežanom kretanju, a isto tako da obožava da se vozi biciklom i da uživa u lepršanju vetra u kosi.
Njen prvi osmeh nas je sve “kupio”, tako da nismo ni malo sumnjali u izbor.

Sam namenski bicikl se sastoji od bicikla sa jednim točkom, koji se pokreće na ručni pogon, zatim invalidskih kolica kao i mehanizma za spajanje, koji su osmislili i izradili članovi “VeloArta”.

Nakon par proba, došao je i divan dan, i uprkos hladnom vremenu, koje nam nije pomutilo radost, predali smo naš poklon i usledila je i uspešna prva, duža vožnja.
Naravno, nije moglo proći i bez poneke suze, a kod koga i da li zbog vetra ili zbog nečeg drugog, nije uostalom ni bitno.

Bicikl sa jednim točkom i potreban materijal za izradu mehanizma za spajanje nabavljeni su iz sopstvenih sredstava, kao i zaštitna kaciga i ostala oprema.
I ovoga puta, kao i kod izrade namenskog bicikla za Maricu Rajak, nesebičnu pomoć imali smo u Udruženju Nemaca “Gerhard” iz Sombora, koje je nam je doniralo invalidska kolica.
“Meksiko” prodavnica i servis za bicikle, je naš stalni partner koji je donirao deo opreme, a posebnu zahvalnost dugujemo našem kolegi biciklisti Zoranu Bjelotomiću iz Bača, koji nam je pomogao u izradi mehanizma za spajanje.

“Koliko ćete daleko stići u životu, zavisi od toga koliko ste velikodušni i spremni da pomažete drugima“.

Ovim citatom završićemo našu priču, a nema sumnje, da će članovi „VeloArta“ i ubuduće, sa biciklima i humanitarnim akcijama i dalje slediti svoj humani put, a da je to jedini pravi put, kazuju osmesi i zagrljaji koje ćemo zauvek pamtiti